
Benodigde materialen:
- mixer met vlinder en deeghaak
- rolstok
- bakpapier voor uitrollen
- uitsteker(s)
- bakplaat met bakpapier of
silikomart airmat voor bakken - evt. smoother voor gladstrijken
Algemeen koekjesrecept voor vormvaste koekjes:
Dit recept is de basis, je kan hem aanpassen naar je eigen smaak.
Dit recept is qua smaak vrij vlak, dit ivm decoreren met royal icing of fondant. Wil je de koekjes zonder decoratie opeten, voeg dan meer smaak toe!
Ingrediënten voor circa 20-24 medium koeken:
- 150 gram suikerbakkerspoeder
- 250 gram ongezouten roomboter van bijv campina botergoud of jumbo met goudwikkel.
(Gebruik geen gezouten boter, hier zit teveel zout in en kan je baksels vervormen!) - 1 gram zout (=zoutarm recept)
- 1 medium ei (is ca. 50gram zonder dop)
- 10 ml vanille extract of andere smaakstof
- 480 gram Zeeuwse bloem
(Zeeuwse bloem zorgt voor krokante vormvaste baksels, andere soorten bloem rijzen meer en vervormen je koekjes)
Werk volgorde:
Doe samen in een mengkom:
Ongezouten roomboter, suikerbakkerspoeder en zout. Mix dit tot een glad geheel, je hoeft niet langer door te mixen.
Dan voeg je tijdens het mixen toe: het ei, het vanille extract of smaak naar keuze.
Goed door elkaar mixen op tot het weer 1 geheel is, niet luchtig kloppen!
Wisselen naar een deeghaak: daarna pas toevoegen: 480 gram Zeeuwse bloem in 2 etappes toevoegen, tussendoor rustig en kort door elkaar mixen tot het 1 geheel is, langer is niet nodig, evt. laatste deel met hand kort erdoor kneden.
Deeg gelijkmatig uitrollen tot circa 5mm dikte, dit kan het beste tussen 2 bakpapiertjes.
Nu het belangrijkste deel: Het uitgerolde deeg koelen in de koelkast voor circa 45-60 minuten.
Daarna uit koelkast, even wachten tot je makkelijk kan uitsteken, maar nog niet plakkerig wordt.
Uitgestoken figuren op bakpapier op de bakplaat leggen.
Wordt het deeg alweer behoorlijk zacht op de bakplaat? Leg het met bakplaat nog even 20 minuten in de koeling.
Het deeg behoudt hierdoor een betere vorm tijdens het bakken.
Filmpje onderaan is met dubbel recept en nog andere smaakstof (welke sterker was, dus minder nodig)
Gebruik de ovenstand bij voorkeur met boven en onderwarmte:
- Plaats de uitgestoken koekjes op de bakplaat met bakpapier
of siliconen mesh bakmat (silikomart Airmat) - Voorverwarmde oven 150/160 graden.
- Bak de koeken eerst15 minuten,
- Dan, terwijl je de bakplaat in de oven laat liggen: De luchtbellen op de koekjes even glad strijken met een smoother of ander plat voorwerp.
- Dan nog 5-12 minuten verder bakken, afhankelijk van de grootte, tot de randjes goudbruin zijn.
- Na het bakken laat je de koeken afkoelen op een rooster.
- Daarna leg je de koeken nog een paar uur op dubbel keukenpapier zodat het overtollige vet uit de koeken trekt.
