Recept Gingerbread koekjes

TIPS

  • Honing of appelstroop afmeten: gebruik een ml maatlepel. Heb je alleen een weegschaal? Dan is het ongeveer 35gram honing of 38gram appelstroop. 

  • Deeg over na uitsteken? Rol het opnieuw uit tussen 2 bakpapiertjes of op een beetje bloem. Als je het op bloem uitrolt, kan je het maar 1x opnieuw uitrollen, omdat de samenstelling van het deeg dan veranderd. tussen bakpapier kan je het 2a3 keer opnieuw uitrollen. daarna gaan de gluten teveel hun werk doen en zullen de vormen minder vormvast blijven tijdens bakken.
     
  • Plakt het deeg aan de uitsteker?
    'Vet' 1x je uitsteker in door even met een stukje deeg langs de randen van de uitsteker te wrijven. Daarna dip je elke keer de uitsteker in een laagje bloem, voordat je het vormpje in het deeg gaat uitsteken. 

  • Zeeuwse bloem
    Zeeuwse bloem heeft een laag eiwitgehalte en daardoor minder gluten. Dit zorgt ervoor dat de koekjes niet te veel rijzen. 
    Zeeuwse bloem kan je bij vele bakwinkels, notenshops en lokale molens krijgen. In het noorden wordt het ook wel kniepertjesbloem genoemd bij diverse molens. 
  • Alternatief Zeeuwse bloem: Gebruik dan patentbloem. Als je koekjes teveel gaan rijzen/vervormen tijdens het bakken met de patentbloem, kan je de bakingsoda halveren of achterwege laten.