Basisrecept: Royal icing

Algemeen recept voor royal icing
400 gram suikerbakkerspoeder, gezeefd.
10 gram eiwitpoeder
60ml water
evt. smaakstof. (aantal ml. smaakstof bij het water in mindering brengen!)

Dit recept is een basisrecept. Je kan smaak toevoegen naar wens, hou er rekening mee, dat het dan minder wit kan worden of dat wit verkleurd tijdens het opdrogen. Kijk dus goed naar kleurloze smaakstoffen. 

Werk volgorde:

Meng de poedersuiker, eiwitpoeder en water tot 1 geheel.
Om de icing iets witter te maken, voeg je een heel klein minibeetje paars toe (puntje van een tandenstoker).
Laat het 2 minuten op een middelmatige snelheid kloppen in je keukenmixer met de ballonklopper.
Dan ontstaat er een vrij stijve icing (niet zo stijf als eiwit).


Royal icing maken met behulp van mixen in zak: 
Royal icing mix van Funcakes = 450 mix + 55 water
Brand new cake = 500 mix + 60ml water
Bake delicious = 500 mix + 70ml water

Deze mixen hebben al een lichte vanillesmaak en ze blijven super mooi wit! Ze werken alle 3 net een beetje anders, je moet zelf uitproberen welke jij het prettigste vindt. Ikzelf vind van de mixen de Funcakes erg prettig
Er kan een smaakstof in, let dan op dat het een kleurloze smaakstof is (ook op de verpakking vermeld) en breng het aantal ml aan smaakstof, in mindering van het aantal ml water dat je moet toevoegen. Dit steekt nauw, meet dus precies af. 
Bereiding:
Zeef de mix altijd, om klontjes en verstoppingen in je spuitzak later, te voorkomen. Voeg dan het water toe. 
Klop de mix en het water ca. 7-8 minuten rustig door elkaar (op ongeveer 70% van de max.snelheid van je mixer) tot de icing goed wit is, het niet meer glanst en er pieken getrokken kunnen worden die niet teruglopen.
Gebruik een staande keukenmixer, bij voorkeur met een ballonklopper, royal icing maken is zwaar voor de machine en niet fijn om met een handmixer te doen. 

Mix je te kort, dan is het water niet goed opgenomen, het glanst dan ook nog heel erg. Je koekjes gaan dan mislukken omdat de icing niet stabiel is.
Mix je te lang, dan lijken er haast weer hele kleine korreltjes erin te komen. De icing op je koekjes droogt op alsof het stoffig is en kan heel makkelijk af gaan brokkelen zodra het droog is. 

De icing die je mixt is 'dikke icing'. Deze icing gebruik je vaak voor taartdecoratie en voor bloemen. 
Je moet de gemaakte dikke icing verdunnen tot een goede consistentie voor het decoreren van koekjes. 

Je gaat de dikke icing eerst op kleur brengen. Doe de gewenste hoeveelheid icing in een kommetje. breng de kleur aan en meng het goed met een lepeltje door elkaar tot het effen is. 
(Ga je 10/20/30sec. icing maken? Hou er dan rekening mee dat de kleur wordt ongeveer 1a2 tinten donkerder wordt, dan dat je eerst maakt. Hele donkere kleuren, maak je dus iets lichter en ze kleuren vanzelf door in ca. 1 a 2 uur en tijdens het drogen. Met donkere tinten en rood is dit heel handig, Met zwart maak je bijv. donkergrijs/antraciet, en 2 uur later is het zwart. Bij rood denk je, tis eigenlijk net niet rood, en 1 uur later is het goed rood. 

Gewenste dikte: Na het kleuren ga je met theelepeltje of pipet water dunner maken tot de gewenste dikte. Doe dit met beleid! een paar ml kan al ruim genoeg zijn. Ga dit goed mengen
Til je lepeltje op en maak een streep icing over de rest van je icing om te testen of het al de juiste dikte is..
Wil je lijnen gaan maken? Dan moet deze streep zichtbaar op de icing blijven liggen, maar hij mag wel wat rond/gladder trekken van zichzelf.
Voor koekjes decoreren maak je het iets dunner, en moet de lijn verdwijnen. De snelheid ervan moet je tellen, zo weet je welke dikte je maakt: 
30 seconden icing: Wordt gebruikt voor outline/omtrek lijntjes, maar ook voor kleine puffy onderdelen zoals oogjes, balletjes etc, of wet on wet. 
15-20 seconden icing: De dikte gebruik ikzelf voor bijna alles, flood (hele koekje icen) elk onderdeel, wet on wet etc. Bij 15/20sec icing heb je geen steviger rand rondom nodig om de icing op het koekje te houden. Niet geschikt voor tekstlijntjes, voor tekst moet je de dikte voor lijnen hebben. 
10 seconden icing: Deze dikte wordt vaak gebruikt voor flood, oftewel het hele koekje icen. Maar, een 10sec. icing zal van je koekje aflopen, je moet dus eerst een rand rondom maken van 30 seconden, om de 10sec icing binnenboord te houden. Een 20sec. icing is hier niet geschikt voor. 
Nadeel van eerst een rand rondom maken, is dat je de rand vaak ziet zitten en dus minder netjes is. 

Zodra je de juiste dikte hebt bereikt, zet je het kommetje even 10/15 minuten onder een vochtige doek. Voor de meeste kleuren zie je dan de juiste tint al + alle luchtbelletjes zijn omhoog gekomen. Die kan je doorprikken met een scriber needle. Daarna giet je het in een spuitzak. de spuitzak sluit je goed af, zodat de icing niet kan opdrogen.
Bij donkere tinten en rood, zie je vaak al dat het donkerder is geworden als je het doekje optilt, dit kleurt ook in de spuitzak nog een beetje door, je hoeft dus meestal geen extra kleur meer toe te voegen. 

Veel voorkomende problemen:
Als er gaten vallen in je icing tijdens/na het drogen, noem je dit kraters.  dan heb je vaak te dunne icing gebruikt (niet altijd) dit gebeurd sneller op kleine vlakjes en op vlakken die je puffy wilde maken.
Droogt het oppervlak hobbelig op? Dan heb je een te dun laagje icing aangebracht.
Tijdens het drogen gaat het aangebrachte laagje ongeveer de helft "inklinken". Dus wees niet te zuinig in gebruik. 

Decoreren, tips, drogen en verpakken: 
Dit leer je in de workshop.