Heb je alleen een standaard cakemix in huis, maar wil je juist een chocoladecake maken?
Dat kan zeer eenvoudig!
Het enige wat je daar voor moet toevoegen is goede cacaopoeder (geen chocomelkpoeder!) en even beetje rekenen.
Hoe doe je dat dan?
Anders dan bij biscuit, ga je eerst alle ingrediënten van je gewone cake in gewicht bij elkaar optellen. Dus je cakemix + boter/olie + eieren + evt suiker enz. (extra vullingen zoals bijv. appel reken je niet mee, puur het 'kale' cakebeslag)
Van dat gewicht reken je uit hoeveel 3 % is. Dit gewicht is het gewicht van de (goede) cacaopoeder om toe te voegen.
Rekenvoorbeeld (cup)cakemix Funcakes:
500 gram mix + 250 gram boter + 5 eieren (ca. 250 gram)
Totaalgewicht is dan dus 1000 gram.
3% van 1000 = 1000x0.03 = 30 gram.
Je voegt dus totaal nog 30 gram cacaopoeder toe.
Verder hoef je niets aan te passen in je verhoudingen! Super simpel!
Wel kan het zijn dat je baktijd enkele minuten KORTER wordt. Hou dit dus goed in de gaten.
NB: bij water EN bij melk, is gewicht in gram hetzelfde als hoeveelheid in ml. dus 10 ml = 10 gram.
Let op, bij vele andere vloeistoffen, zoals olie, is dit niet het geval! Let dan dus goed op of ze het over gram of ml hebben.
Liever een duo cake maken? Maak dan 1/3 deel van het recept met chocolade en 2/3 deel de naturel/vanille!
Ditzelfde kan je doen voor cupcakes!
Voeg na afkoelen een lekkere topping toe, chocolaatje en/of decoraties erop, klaar!