Macarons maken

Gepubliceerd op 14 januari 2024 om 19:50

Macarons kunnen lastig zijn om te maken. Het 'moeilijkste' koekje worden ze wel eens genoemd. Met dit recept en tips hoop ik je een beetje op weg te helpen!
Er zijn online vele versies te vinden, dit is mijn manier, op deze manier lukt het mij het beste, misschien is dit ook de makkelijkste voor jou!

NB, je mag dit recept voor jezelf gebruiken, als je het wilt delen naar anderen, kopieer NIET, maar deel dan de link naar deze bladzijde! Dat zou wel zo lief, respectvol en netjes zijn.  

Lees het eerst door zodat je alles bij de hand hebt. Volg het recept dan stap voor stap, doe niet iets alvast vooruit, want dan weet je bijna zeker dat het gaat mislukken met macarons! 

Alle ingrediënten verwerk je op kamertemperatuur. Dit recept is voor 24-30 macarons (48-60 schelpen) uiteraard afhankelijk van je formaat. Zorg dat je een thermometer bij de hand hebt voor in vloeistoffen (suikerthermometer bijv) 


STAP 1

Ingrediënten:

150 gram suikerbakkerspoeder  (evt. vervangen door icing sugar met smaakje zoals sugar and crumbs, hopelijk dit voorjaar weer verkrijgbaar bij ons!)
150 gram amandelmeel (evt. zelf gemaakt van amandelen, met groentehakker zeer fijn malen)
50-60 gram eiwit  (absoluut geen eigeel erin)

Werkwijze:
- Mix de suiker en het meel in een groentehakker/blender tot een zeer fijn poeder.
- Doe het fijne poeder door een zeef en druk alle klontjes nog klein, zodat alles in een vetvrije mengkom komt.
- Voeg het eiwit toe en roer met een spatel rustig alles door elkaar tot een egaal mengsel.


STAP 2

Ingrediënten:

150 gram fijne kristalsuiker
75 ml water
50 gram eiwitten (absoluut geen ei geel)
eventueel kleurstof, vloeibare druppelkleurstof heeft de voorkeur. 

Werkwijze:

- Doe de suiker en het water en kleurstof in een pannetje op het fornuis. Meng eerst het suiker en water goed (koud).
- Daarna verhit je het pannetje op laag/medium stand, tot het mengsel 118-120 graden is, niet warmer ivm kristalliseren.

Roer niet tussendoor! Voorzichtig pannetje beetje schudden mag. Gebruik een goede (suiker)thermometer hiervoor. 

- Doe het eiwit in de vetvrije mengkom en klop deze stijf met de keukenmachine op hoogste stand. Het is klaar als het fluffy is en je punten kan trekken en/of de kom op de kop kan houden zonder dat het eruit valt. Mixer kan weer uit.
- Zodra het suikerwater op temperatuur is, mixer met eiwit op ca. 75% snelheid zetten en giet het hete mengsel aan de zijkant van de kom er langzaam bij in. Zodra iets koeler is dan heet, mixer op maximaal, tot de kom handwarm is, en de meringue zelf lauw aanvoelt.


STAP 3

Voeg het resultaat van stap 1, in 1x toe aan stap 2 in de grote mengkom. Ga met een grote lepel of siliconen spatel beide mengsels goed door elkaar mengen, tot een egaal en ‘vallend’ resultaat. Ga niet kloppen, gewoon mengen.
(Vallend = als je de lepel optilt dan valt het makkelijk eraf, niet stromen, maar vallen, is wat dikker dan vla.)


STAP 4

- Doe het mengsel van stap 3 in een grote spuitzak met grote ronde spuitmond of gat van ruim 1cm.
- Leg een bakpapier vel op je bakplaat. (evt. op maat geknipt)
- Spuit rustig tot je een mooi rondje hebt en trek je spuitzak recht omhoog weg.
- Hou genoeg ruimte tussen elk rondje, je duimbreedte moet er ongeveer tussenpassen. Zodra je bakpapier vol is met rondjes, til je je bakplaat op tot circa 5cm boven je werkblad en laat je hem 'vallen' op je werkblad. Ja je laat heb letterlijk vallen. doe die 1 tot 3x. 
- Hierna leg je het bakblik eerst aan de kant zodat het kan ‘drogen’.  Dit kan varieren van 20 tot 50 minuten.
Als je met je vinger de bovenkant aanraakt, mag het niet meer aflaten, dan zijn ze goed om de oven in te gaan.


STAP 5 - BAKKEN

Bak ze af in de voorverwarmde oven op 150 graden, voor circa 10-15 minuten.  Hoe groter het koekje, hoe langer het in de oven moet. Bij 5cm koekjes kom je gauw op 20 minuten. Goed opletten dus!

De bakplaat plaats je op het rooster. En kan op hetelucht en op convectie.  Wil je meerdere bakplaten tegelijk bakken, dan kan dit alleen bij hetelucht ovens. Het kan zijn dat je halverwege de bakplaten even moet omwisselen voor een mooier gelijkmatiger resultaat. Vergeet niet voortijd je print met voorbeeldrondjes onder het bakpapier weg te trekken! Dit verbrand in de oven.

Extra informatie:
Kijk na 5 minuten! Als ze bruin worden, moet je ze iets lager in de oven plaatsen. Het is bij macarons niet erg om de deur tussentijds even open te doen. Het kan juist zelfs helpen om het overtollige vocht snel te laten vervliegen. 
Als de macarons bovenop gaan openscheuren, is de oven te heet en doe je de volgende ronde 10 graden lager. 


STAP 5

Maak een vulling naar keuze en doe een dun laagje op het 1e  koekje en plak voorzichtig het 2e koekje er bovenop, eventueel met een zacht draaiende beweging. Duw nooit bovenop het koekje, want dan maak je hem meteen stuk. 
Je kan de gevulde macarons als een "wiel" op de zijkant nog door een leuke sprinklemix draaien, de sprinkles blijven dan aan de vulling plakken. 


Overige belangrijke informatie:

Amandelmeel is in principe glutenvrij. Echter kan het verpakt worden op lokaties waar ook glutenhoudende producten worden verpakt, waardoor er sporen van gluten aanwezig kunnen zijn. De leverancier van jouw amandelmeel moet dit op de verpakking vermelden.

Als je volledig glutenvrije macarons wilt maken, moet je dus ook opletten met de vulling die je maakt en de eventuele decoraties, dat ook daar geen gluten in voor komen.

Tot slot:

Iedere oven is anders, waardoor dat het enige uitprobeer-puntje is voor iedereen of als je een nieuwe oven krijgt.  Worden ze niet gaar of barsten ze open? Dan geeft je oven een andere temperatuur aan dan dat hij werkelijk wordt. Zet dan een oventhermometer in je oven zodat je de exacte temperatuur altijd kan aflezen.