Basisrecept: vormvaste suikerkoekjes

Gepubliceerd op 14 januari 2024 om 19:55

Algemeen koekjesrecept voor vormvaste koekjes:

Dit recept is de basis, je kan hem aanpassen naar je eigen smaak. 
Dit recept is qua smaak vrij vlak, dit ivm decoreren met royal icing of fondant. Wil je de koekjes zonder decoratie opeten, voeg dan meer smaak toe!
Als je vochtige dingen extra toevoegt, moet je een beetje meer Zeeuwse bloem toevoegen. Als je smaakaroma's gebruikt, kan het zijn dat je meer nodig hebt voor de gewenste smaak. 

Werk volgorde:

Doe samen in een mengkom:

250 gram roomboter ongezouten, 150 gram suikerbakkerspoeder. Mix dit tot een glad geheel, je hoeft niet langer door te mixen. Dan voeg je tijdens het mixen toe: 1 ei maat M, 2 theelepels vanille extract of smaak naar keuze (= basis) en een snufje zout naar wens. 
Goed door elkaar mixen tot het weer 1 geheel is.
Wisselen naar een deeghaak: daarna pas toevoegen: 480 gram Zeeuwse bloem in 2 etappes toevoegen, tussendoor rustig en kort door elkaar mixen tot het 1 geheel is, langer is niet nodig. 

Deeg gelijkmatig uitrollen tot circa 5mm dikte, dit kan het beste tussen 2 bakpapiertjes.
Nu het belangrijkste deel: Het uitgerolde deeg koelen in de koelkast voor circa 45-60 minuten.   
Daarna uit koelkast, even wachten tot je makkelijk kan uitsteken, maar nog niet plakkerig wordt.
Uitgestoken figuren op bakpapier op de bakplaat leggen.

Gebruik de ovenstand met boven en onderwarmte:
Voorverwarmde oven 150/160 graden – 15 minuten,
koekjes even glad strijken met een smooter of ander plat voorwerp (terwijl de koekjes nog in de oven liggen). Dan nog 5-10 minuten ver bakken, afhankelijk van de grootte, tot de randjes goudbruin zijn. 

Afkoelen op een rooster.