Een overheerlijke chocoladebiscuit maken, van je normale biscuitmix?
Dat kan zeer eenvoudig!
Het enige wat je daar voor moet toevoegen is (goede) cacaopoeder en even beetje rekenen voor de verhoudingen.
Let op: dit is op basis van de Zeelandia Moscalux en de Funcakes Biscuit de Luxe mix. Elke andere mix of ander recept kan een andere verhouding nodig hebben!
Deze verhouding is niet geschikt voor cupcakes/cake mixen.
Hoe doe je dat dan?
- Je weegt de normale hoeveelheid biscuitmix af, zoals wat je normaal zou gebruiken bij die bakvorm.
- Je voegt 8% cacaopoeder toe
- Totaalgewicht van biscuitmix+cacao uitrekenen>> 10% hiervan is hoeveelheid water om toe te voegen.
- Het totaalgewicht van biscuitmix+cacao ga je delen door 55, uitkomst is het aantal eieren.
(normaal afronden, echter: bij 500gr biscuitmix of meer, altijd omhoog afronden! 9,2 eieren is dan dus 10 eieren!) - Je mixt 10 minuten op de hoogste stand (dus iets langer dan normaal)
- Daarna 2 minuten op laagste stand
- Bakken is vaak paar minuten korter dan bij een naturel biscuit.
Voorbeeld 1:
Je gebruikt voor een bakvorm van 20 cm (7.5 hoog) altijd 250 gram mix, 4 eieren en 25 gram/ml water
Nu doe je:
250 gram mix + 8% cacao = 250 x 0.08 = 20 gram cacao.
250 + 20 = 270 gram totaalgewicht. 10% hiervan is 27, dus 27 gram water.
270 gram totaalgewicht gedeeld door 55 = 4.9 eieren. Dit rond je af naar 5 eieren.
Dus uitkomst is: 250 gram mix + 20 gram cacaopoeder + 27 gram water + 5 eieren.
Voorbeeld 2:
Je gebruikt voor een grote 30cm bakvorm altijd 630 gram mix + 10 eieren + 63 gram/ml water
Nu doe je:
630 mix + 8% cacao = 630 x 0.08 = 50,4 gram cacao (gewoon afronden naar 50 of 51)
630 + 50 = 680 gram totaalgewicht. 10% hiervan is 68 gram/ml water
680 gram totaalgewicht gedeeld door 55 = 12.36 eieren NORMAAL zou je dit omlaag afronden naar 12, MAAR nu gebruik je de stelregel, boven de 500 gram mix is eieren omhoog afronden, dus 13 eieren.
Dus uitkomst is: 630 gram mix + 50 gram cacao + 13 eieren + 68 gram/ml water.