American Cakebox Cookies

Gepubliceerd op 14 januari 2024 om 19:57

Maak met elke cakemix, heerlijke American Cookies! 

Krokant van buiten en chewy van binnen. mmmm!
Het allerlekkerste direct uit de oven of op dezelfde dag. 
Krijg je visite en je hebt geen koekjes in huis? In een half uur heb je zelf deze heerlijke koekjes gebakken. 

Thuis maken we deze koekjes al enkele jaren, het recept hadden we in 2018 al van een Amerikaanse gekregen en kan je tegenwoordig op heel veel plekken online vinden. Officieel heten ze dus de AMERICAN CAKEBOX COOKIES. 

Wat heb je nodig?

  • Pak/zak cakemix naar wens van 400-500 gram, bijvoorbeeld de Mix voor stroopwafelcake 
  • 2 eieren maat M (circa 100-110 gram)
  • 70 - 100 gram plantaardige olie, zoals zonnebloemolie of acaciaolie
  • evt. tot 120 gram extra vulling, zoals bakvaste chocoladedrops, mini/micro marshmallows, gedroogd fruit, nootjes of caramelblokjes.
    Let op! Als je vers fruit doet zoals banaan, dan moet je minder olie doen, en ze krijgen dan niet het american cookie effect. 

Bereiding:

  • Verwarm de oven op 175 graden (onder en bovenwarmte)
  • Doe de cakemix en eieren in 1 kom
  • Voeg ongeveer 3/4 deel van de olie toe
  • Schep/roer alles door elkaar tot 1 geheel met een lepel, dit gaat echt heel snel. niet mixen! Het mag een nattig stevig beslag zijn. Als het nog vrij droog is, voeg je de rest van de olie toe tot het goed is. Teveel olie toegevoegd? geen paniek, voeg 1 of 2 eetlepels gewone tarwebloem toe. 
  • Voeg vervolgens de eventuele vulling toe en roer dit ook heel kort door tot het mooi verdeeld is.
  • Leg bakpapier op een bakplaat. 
  • Maak kleffe balletjes van circa 4cm doorsnee en leg deze ruim uit elkaar op de bakplaat (zo'n 6-8cm ertussen)
    Tip: is je beslag te nat dat je geen bolletjes kan maken? Voeg dan een klein beetje gewone bloem toe, óf zet de kom even een uurtje in de koelkast. 
  • Bak de koekjes in circa 10-12 minuten gaar.  Met Red Velvet cakemix doe je een paar minuutjes korter. 

KLAAR!! Eet smakelijk! 

Veel gestelde vraag:
Waarom mag je niet mixen?
Als je gaat mixen komt er teveel lucht in, ook gaan de gluten in de mix werken. Je krijgt dan qua uiterlijk een soort uitgelopen eierkoek. De smaak is hetzelfde, maar de textuur van "chrunchy out / chewy in" ben je kwijt.